Bij horloges met een waterbestendigheid boven de 5 ATM is deze vaak voorzien van een schroefkroon. De kroon zit aan de zijkant van het horloge en is bedoeld om het horloge op tijd te zetten. Om er zeker van te zijn dat er geen vocht in het horloge kan komen is een schroefmechanisme bedacht. In plaats van de kroon gewoon uit te trekken moet hij  open worden geschroefd.


Om de datum en tijd van een horloge met schroefkroon te verstellen, dient de kroon eerst losgeschroefd te worden voordat deze kan worden uitgetrokken. De kroon dient hiervoor richting de 6 (counter clockwise) gedraaid te worden, tot er geen weerstand meer wordt gevoeld en de kroon lichtelijk loskomt. Hierna kan de kroon (afhankelijk van het model) in één of twee standen uitgetrokken worden om de datum en tijd door middel van draaien te verstellen. Wanneer de tijd en datum zijn versteld, dient de kroon voorzichtig teruggeduwd te worden en met lichte druk opnieuw vastgeschroefd. Hiervoor dient te kroon richting de 12 (clockwise) gedraaid te worden, tot deze vast zit.


Belangrijk is om een kroon niet te forceren, daar de kroon kan afbreken en mogelijk het uurwerk beschadigen. Mocht een kroon niet gemakkelijk uitgetrokken worden of direct meedraaien wanneer deze richting de 6 wordt bewogen, raden wij u aan contact op te nemen met onze klantenservice afdeling. Zij kunnen u nader informeren en eventueel voorzien van de juiste procedures.