Voordat de horlogeglazen aan bod komen, willen wij u graag eerst wat meer achtergrondinformatie geven betreffende de hardheid van materialen/mineralen en op welke manier dit gedefinieerd wordt. De hardheid van een materiaal/mineraal is de mate waarin dit materiaal/mineraal weerstand kan bieden tegen blijvende vervorming (krassen, deuken, etc.)  De relatieve hardheid van een materiaal/mineraal wordt getest en vervolgens ingedeeld op de schaal van Mohs. De schaal loopt van 1 tot en met 10, waarin op 1 Talk (speksteen) en op 10 Diamant staat.


Uit de definitie kan worden geconcludeerd dat een materiaal/ mineraal dat hoger scoort op de schaal van Mohs, geen blijvende vervorming kan oplopen wanneer het in aanraking komt met een materiaal/mineraal dat lager scoort op de schaal van Mohs. Omgekeerd betekent dit dus dat een materiaal/mineraal alleen een blijvende vervorming kan oplopen wanneer het in aanraking komt met een materiaal/mineraal dat hoger scoort op de schaal van Mohs. Een voorbeeld uit de praktijk: Saffier (9 Mohs) zal krassen kunnen aanbrengen op ijzer (5 Mohs), andersom dus niet.


De Horlogeglazen die gebruikt worden in horloges van Watch2Day bestaan uit 2 hoofdgroepen: Mineraalglazen en Saffierglazen.


Mineraalglas

Mineraalglas zelf is onder te verdelen in 2 verschillende categorieën:

  • Mineraalglas
  • Gehard mineraalglas/kristalglas


1. Het meest gebruikte glas in de horloge-industrie is mineraalglas. Dit soort glas wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld: Woningruiten, drinkglazen etc. Dit glas soort scoort een op de schaal van Mohs.

2. Gehard mineraalglas/kristal glas is harder en taaier dan regulier mineraal glas. Dit glas is specifiek ontworpen/samengesteld om bestendiger te zijn tegen krassen en zal ook minder snel breken dan een mineraalglas. Dit glas scoort een 7 op de schaal van Mohs.


Saffierglas

Zoals de naam doet vermoeden zijn de horlogeglazen met de benaming Saffierglas ook daadwerkelijk gemaakt van synthetisch saffier. Saffier behoort tot de mineralengroep korund. Dit ‘glas’ scoort een 9 op de schaal van Mohs.

De meerwaarde van een saffierglas zit hem in de duurzaamheid. Door de hogere hardheid van het saffierglas zijn er veel minder materialen/mineralen die krassen kunnen aanbrengen. Echter betekent dit niet dat een saffierglas volledig krasvrij en onbreekbaar is.


Het is belangrijk te realiseren dat voor alle soorten horlogeglazen er diverse scenario’s te bedenken zijn waarin deze kunnen beschadigen of breken.


NB: Tenzij expliciet anders aangegeven in de productomschrijving op de website, omvat de garantie op het horloge het uurwerk. Gebreken aan kroon, knopjes, glas, band, sluiting, ringen, uitgevallen steentjes, verkleuringen of gebreken aan andere onderdelen, vallen niet onder de garantie. Tenzij anders aangegeven, bedraagt de garantietermijn twee jaar na de aankoopdatum.