Uw kwarthorloge is voorzien van een elektronisch gestuurd uurwerk. Dit uurwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit elektronische componenten, daarnaast bevat het ook enkele mechanische componenten.  De krachtbron van dit soort uurwerken is een (knoopcel) batterij.  


De levensduur van een batterij is doorgaans 1,5 à 2 jaar, echter dit kan door verschillende omstandigheden afnemen. Het veelvuldig gebruik van de chronograaf (stopwatch), mits aanwezig, kan de levensduur van een batterij aanzienlijk verkorten. Ook de opbouw van stof en het indikken van de smeermiddelen kan ervoor zorgen dat de batterij sneller leegloopt.  Als uw horloge minder dan een jaar meegaat op een batterij, dan kan dat een indicatie zijn van een defect of verkeerd gebruik.


Op het moment dat u het vermoeden heeft of constateert dat uw batterij leeg is , dan raden wij aan om het horloge binnen een termijn van 6 weken te voorzien van een nieuwe batterij. Dit omdat (ondanks dat het weinig tot zeer weinig voorkomt) de batterijen hun zuur kunnen gaan lekker op het moment dat deze te lang in een lege toestand in het uurwerk worden gelaten. Op het moment dat een batterij lekt, zal het zuur het uurwerk aantasten en bestaat een grote mogelijkheid dat het uurwerk hierdoor niet goed meer kan functioneren.


Het vervangen van een batterij lijkt in eerste opzicht een relatief simpele reparatie, echter schijn bedriegt. Het is, zowel vanwege de garantievoorwaarden en vanuit het oogpunt van duurzaamheid, aan te raden om dit door een gediplomeerd uurwerkmaker of juwelier te laten doen. De meest voorkomende defecten ontstaan door het verkeerd omgaan met een uurwerk. Helaas zijn deze defecten vaak van dusdanige aard, dat het hele uurwerk vervangen dient te worden.


Tijdens het vervangen van een batterij zal de horlogekast opengemaakt moeten worden. Dit heeft als negatieve consequentie dat de waterbestendigheid van het horloge niet meer gegarandeerd kan worden. Wij raden aan om na elke vervanging van de batterij het horloge te laten testen op waterbestendigheid.


De aanwezigheid van vocht in een horloge kan meerdere oorzaken hebben, het belangrijkste is dat u na constatering zo snel mogelijk het horloge aanbiedt ter reparatie. De aanwezigheid van vocht kan grote gevolgen hebben voor uw horloge. Blijft u een langere tijd met een vocht problemen door lopen, dan kan dit resulteren in het volledig oxideren van de wijzers, wijzerplaat, kast en uurwerk.