Aangezien horloges nooit helemaal waterdicht zijn, wordt er gesproken over de waterbestendigheid van een horloge. De volgende betekenissen gelden met betrekking tot de waterbestendigheid en daarmee de mate waarin een horloge bestand is tegen water, zoals vermeld bij advertenties op Watch2Day.nl (aan de eventueel afwijkende uitleg die door derden wordt toegekend aan deze afkortingen, kunnen geen rechten worden ontleend):


ATM.PNG


In alle gevallen zal blootstelling aan vocht de gebruiksduur van een horloge verkorten. Regenwater, douchewater (in combinatie met zeep / shampoo), zout water of chloorwater hebben een negatief effect op de rubberen pakkingen binnenin het horloge, die het horloge beschermen tegen vocht. Ook blootstelling aan grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld door te zwemmen in koud water na (langdurige)  blootstelling aan de volle zon, is over het algemeen niet goed voor een horloge. De horlogekast, het horlogeglas en de rubber afdichtingspakkingen zullen met een verschillende snelheid krimpen, waardoor het horloge zeer tijdelijk niet meer waterbestendig is, bovendien zou het glas hierdoor kunnen barsten. De natuurlijke slijtage van de pakkingen leidt op termijn tot verlies van de waterbestendigheid van een horloge.


Geldt de waterbestendigheid voor alle onderdelen van het horloge?

De waterbestendigheid van een horloge heeft betrekking op de mate waarin een horloge kan worden blootgesteld aan water, zonder dat er vocht in het uurwerk komt en/of het horloge defect zal raken. Deze waterbestendigheid heeft uitsluitend betrekking op de kast. Materialen van overige onderdelen van een horloge kunnen desondanks sneller slijten wanneer zij blootgesteld worden aan vocht. Natuurlijke materialen als leder of hout kunnen vaal worden of breken, een metalen coating kan sneller verkleuren. Zout water, zeep en chloorwater hebben een nog sterker negatief effect.


5ATM is 50 meter diepte?

Een waterbestendigheid van 5 ATM (50 meter) betekent niet dat er met het horloge tot een diepte van 50 meter kan worden gedoken, sterker nog het horloge is in zijn geheel niet geschikt om mee te gaan zwemmen. Een horloge met een waterbestendigheid van 5 ATM moet een druk aan kunnen van 5 bar. Iemand die aan de wateroppervlakte zwemt met een horloge om zijn/haar pols, stelt door de beweging van de arm, het horloge al snel bloot aan een druk die hoger is dan 5 bar.


De waterbestendigheidsindicatie van een horloge moet zeker niet beschouwd worden als een aanmoediging om de limiet daadwerkelijk op te zoeken. In alle gevallen wordt de waterbestendigheid van een horloge beperkt door onjuist gebruik, zoals hierboven geschetst, of het niet volledig aandraaien/sluiten van de kroon, nadat de tijd of de datumaanduiding is versteld. Zoals elk defect, zal een vochtprobleem door de leverancier/fabrikant en/of de gekwalificeerde reparatieafdeling van Watch2Day.nl worden beoordeeld, er geldt dus niet een 100% zekerheid dat een vochtprobleem onder garantie kan worden verholpen. Een horlogeband - zeker een lederen band - zal sneller slijten als het horloge wordt blootgesteld aan water (en in het bijzonder: douchewater met shampoo/zeep, chloorwater of zout water).


Zout water

Wanneer het horloge in zout water ondergedompeld is geweest, dient u het horloge direct goed af te spoelen met zoet water. Op het moment dat zout water opdroogt gaat het zout direct een reactie aan met de materialen die gebruikt zijn, zodoende is het ten zeerste aan te raden om het horloge goed af te spoelen met zoet water.


Batterij vervangen

lndien de koper de batterij van het horloge laat vervangen dan adviseert Watch2Day.nl om het horloge weer waterbestendig te laten testen. In dit geval wordt niet alleen de batterij vervangen, maar zullen pakkingen (indien nodig) worden vervangen en wordt het horloge op waterbestendigheid getest met behulp van speciale apparatuur.